De nenumarate ori, mica fiind, adoram sa ma “transform”, sau cel putin sa cred ca ma pot transforma, chiar si pentru cateva minute; sa devin o Alina adult, eleganta, feminina si romantica. Ma lasam inspirata de basmele cu printi si printese, de povestile cu baluri dansante si de finalurile fericite pe care le traiam cu emotie. Rochiile lungi si vaporoase ale mamei mele, pantofii eleganti cu toc, trusa de machiaj pe care o foloseam din plin si oglinda inalta din hol in care ma admiram incontinuu, erau “jucariile” care ma teleportau dincolo de timp si spatiu, ma bucurau si ma faceau sa cred ca magia exista, magia in toate formele ei: magia iubirii, magia frumosului, magia necunoscutului, a nerabdarii si a creativitatii, magia momentului. Visam mult cand eram copil si imi cream propria poveste cu bucurie si emotie. Imaginatia mea nu avea limite si eram convinsa ca viata este magica!
Copiii traiesc in aceasta lume magica in fiecare zi, in care totul este frumos si plin de aventuri extraordinare. Zana Maseluta, Mos Craciun, prieteni imaginari, jucarii cu personalitate, toate acestea fac parte din casting-ul filmului vietii magice a fiecarui copil. Pentru copii totul este posibil, fara limite, totul este un proces de explorare si de descoperire cu entuziasm si curiozitate; copiii traiesc in prezent, se bucura de fiecare moment, se bucura de fiecare aventura, se bucura de magia vietii…pana devin adulti. Responsabilitatile, provocarile si dificultatile zilnice schimba perceptii, schimba credinte si creeaza altele noi, estompeaza visarea si ingradeste creativitatea.
Ca adulti, cu siguranta avem momente in care ne-am dori sa avem o bagheta magica cu care sa rezolvam orice situatie, sa bifam obiective si dorinte, sa avem relatii armonioase si implinitoare, sa avem o cariera plina de succes, sa gustam din plin abundenta, sa ne teleportam in vacante, sa fim mai buni cu noi si cu ceilalti si, de ce nu, sa imprastiem praf de iubire peste toti si toate.
Aceasta bagheta magica exista si chiar este cat se poate de reala! Este la indemana fiecaruia dintre noi, in permanenta, dar putini o folosim, si mai putini constientizam ca o avem. Este un instrument pe care daca l-am folosi consecvent si cu incredere, multe aspecte din viata noastra ar capata iarasi magia copilariei, cand totul era posibil si firesc. Si aceasta bagheta magica este puterea recunostintei.
Dar ce este recunostinta? Cum se simte? Cum se vede? Cum se aude? Cum se percepe? O emotie puternica de apreciere si multumire cred ca ar fi definitia concisa a recunostintei. Poate fi un sentiment care ne impamanteaza in prezent si ne ajuta sa ne concentram asupra aspectelor pozitive ale vietii noastre; poate fi o sursa de putere si rezilienta in fata provocarilor, si chiar un instrument de concentrare a atentiei asupra a ceea ce avem si nu a ceea ce ne lipseste. Recunostinta poate fi un cantec, un dans, o poezie, o expresie verbala sau poate o rugaciune. Indiferent de modul in care alegem sa practicam recunostinta, ea este magica!
Emotia recunostintei ridica frecventa energetica interioara a celui care o manifesta. Aceasta frecventa are o extraordinara putere de vindecare si este un canal foarte benefic de comunicare cu Universul. Conform Legii Atractiei (una din legile care guverneaza modul de functionare a Universului), cu cat esti mai recunoscator pentru ceea ce ai deja, cu atat atragi si mai multe lucruri pentru care sa fii recunoscator, cu atat atragi si mai multi oameni, situatii, intamplari pentru care sa fii recunoscator. Conform Legii Atractiei, “principiile similare se atrag”. Procesul este atat de simplu, dar atat de puternic in acelasi timp.
In urma unui studiu stiintific asupra recunostintei, realizat de o Universitate de Psihologie din California, s-au descoperit efectele uimitoare pe care le are recunostinta atunci cand este practicata si simtita din suflet:
- Intarirea sistemului imunitar
- Mai mult optimism, bucurie si placere
- Somn mai profund si relaxant
- Esti mai iertator
- Esti mai generos, ai mai multa compasiune si ajuti mai mult
- Esti mai sociabil
- Te simti mai putin singur si izolat
Aceasta putere a recunostintei este practicata de mii de ani si apare in toate marile religii ale lumii: crestinism, islamism, iudaism, budism, hinduism. Cartile de istorie evoca personalitati importante care prin practica recunostintei au obtinut realizari impresionante: Albert Einstein, Isaac Newton, Maica Tereza, Gandhi, Shakespeare, Carl Jung, Dickens, Dalai Lama, Martin Luther King Jr. si multi altii.
Indiferent cine esti, unde te afli si in ce circumstante traiesti, magia recunostintei iti poate schimba viata. Rosteste cuvantul magic Multumesc pentru tot ceea ce ai deja, pentru tot ce s-a intamplat in trecutul tau, atunci cand esti intr-o situatie dificila si esti ingrijorat, fii recunoscator pentru ceea ce nu ai inca, dar vei avea. Fii Magicianul vietii tale!
“Cand esti recunoscator, frica dispare si abundenta apare” – Tony Robbins
- Exercitiu de Practica a Recunostintei in 5 pasi
- Alege un moment al zilei in care sa te dedici acestui exercitiu. Poate fi dimineata, seara inainte de culcare sau intr-un moment al zilei in care te simti relaxat si linistit
- Ia un caiet sau un jurnal special pentru recunostinta. Reflecteaza asupra zilei tale, identifica cel putin 5 lucruri/momente pentru care esti recunoscator si scrie-le in jurnal. Pot fi lucruri mici si simple, cum ar fi o dimineata frumoasa de vara sau un zambet primit de la cineva drag, sau pot fi realizari mari, cum ar fi un succes profesional sau un moment special al vieții tale
- Noteaza de ce te simti recunoscator pentru fiecare dintre ele, care sunt motivele recunostintei tale. Fii sincer si autentic si gandeste-te la emotiile si sentimentele pe care le resimti in legatura cu fiecare lucru/moment pentru care esti recunoscator
- Reciteste lista cu voce tare sau in sinea ta. Dupa citirea fiecarui lucru/moment pentru care esti recunoscator, spune multumesc, multumesc, multumesc si constientizeaza cat mai intens recunostinta pe care o simti
- Fa acest exercitiu zilnic, timp de 30 de zile, fii recunoscator pentru lucruri si momente cat mai variate, si observa-te. S-a schimbat ceva? Si daca da, ce anume?