Nu de putine ori apar in viata noastra situatii profunde si intense, situatii cu puternic impact emotional, situatii care ne pot schimba traseul de la o secunda la alta, asa-numitele experiente de invatare. Ne place sau nu, intelegem sau nu, existenta noastra este o continua experienta de invatare, si nu numai. Ea vine intotdeauna insotita de o multitudine de emotii, pe care le experimentam si le simtim aici si acum, in acest timp si spatiu. Fie bucurie sau tristete, iubire sau ura, optimism sau dezamagire, furie sau recunostinta, toate emotiile au un singur scop: sa fie traite.
Emotiile ne ofera informatii valoroase despre starea noastra interna si despre cum ne raportam la lumea din jur. Ele sunt limbajul natural al sufletului nostru si ne ajuta sa ne intelegem nevoile, dorintele si limitarile, sa ne conectam cu propria noastra autenticitate si sa ne imbogatim aceasta experienta numita viata. Atunci cand suntem conectati la emotiile noastre si le traim in mod constient si autentic, increderea in propriile noastre abilitati creste si ne putem elibera mai usor de constrangerile autoimpuse si frici.
- Cum sa-mi traiesc emotiile intr-un mod constient?
Un prim pas in trairea emotiilor poate fi schimbarea perceptiei despre emotii. In general, suntem prizonierii unei singure reactii emotionale sau cautam in mod obsesiv emotii pozitive. Daca am avea parte doar de emotii pozitive, aceasta lume, asa cum o cunoastem, nu ar mai exista. De ce? Foarte simplu: una din legile de baza ale manifestarii acestui Univers, Legea Polaritatii, nu ar mai avea fundament. Cum ne-am mai putea da seama ce e iubirea, recunostinta, bucuria, optimismul, daca nu am percepe depresia, furia, tristetea, pesimismul? Cum am sti ce e bogatia si abundenta, daca nu am recunoaste saracia si dificultatile financiare? Cum am recunoaste fericirea si placerea, daca nu am sti ce e suferinta si durerea? Cum am putea aprecia frumosul, daca nu am sti ce e uratul? Daca nu ar exista moartea, nu am aprecia pe deplin viata. Acestea sunt doar cateva exemple ca sa iti dai seama ca fara contraste, nu am avea nicio traire, nicio experienta, nicio crestere, nicio viata. Doar fii deschis si observa, lasa flexibilitatea ta emotionala sa se manifeste, aici si acum!
Al doilea pas in trairea emotiilor este sa fim sinceri si deschisi cu privire la emotiile pe care le simtim. Asta implica recunoasterea si acceptarea tuturor emotiilor noastre, inclusiv a celor considerate negative sau inconfortabile; si mai ales a celor negative sau inconfortabile, pentru ca ele sunt sursa noastra de descoperire a resurselor interioare si de adaptare constructiva la situatii de viata. Esti trist? Traieste tristetea. Esti dezamagit? Traieste dezamagirea. Iti este rusine? Traieste rusinea. Simti durere? Traieste durerea. Lasa toate aceste emotii sa se manifeste, sa iasa, sa-ti transmita din intelepciunea lor; asculta-le mesajul, simte-le, observa-le. Invata din fiecare emotie si mergi mai departe! Esti in permanenta un generator de emotie noua! Creeaza si traieste! Ti se pare ciudat? Si ce? Doar da-ti voie sa experimentezi, joaca-te!
Odata ce ai ales acest drum al trairii constiente a emotiilor, totul va capata un alt sens, vei percepe experientele traite intr-un mod complet nou si diferit, vei vedea in ele valoare si cunoastere, vei intelege si vei accepta mult mai usor ce a fost si ce este si vei fi mult mai inspirat sa-ti imaginezi ce va fi. Si astfel ajungem la un al treilea pas in trairea emotiilor: explorarea semnificatiei emotiilor, constientizare si eliberare.
Fiecare emotie pe care o traim are un mesaj; in loc sa o consideram un obstacol, o putem vedea ca pe un ghid de autocunoastere, de eliberare de judecati si etichete. De cele mai multe ori, emotiile noastre sunt insotite de auto-judecata sau de judecata celor din jur. Prin constientizare si eliberare facem loc unui spatiu nou de compasiune si acceptare fata de noi insine si fata de emotiile noastre. In loc sa ne etichetam ca fiind slabi sau defectuosi pentru trairea anumitor emotii, le putem vedea ca pe niste aspecte normale si firesti ale experientei noastre de viata. In loc sa ne identificam complet cu emotiile noastre, ne putem dezvolta capacitatea de a le observa ca pe niste fenomene trecatoare si de a ne distanta de ele. Astfel, suntem mult mai constienti la reactiile noastre, suntem mai obiectivi si mai prezenti, si capatam o viziune mult mai ampla asupra emotiilor si experientelor noastre.
- Ce impact au toate aceste lucruri asupra increderii de sine?
La prima vedere poate nimic sau poate totul. Hai sa vedem:
Increderea de sine creste prin actiune si experimentare. Trairea emotiilor presupune actiune, descoperire si explorare. Imbratisarea emotiilor pozitive sau gestionarea emotiilor negative, indiferent de spectru, iti da voie sa traiesti, sa te bucuri, sa intelegi, sa ai incredere in abilitatile proprii, sa preiei controlul vietii tale si sa actionezi.
Increderea de sine creste prin auto-incurajare si auto-sustinere constante. Trairea emotiilor este instrumentul perfect de auto-cunoastere, constientizare si acceptare. Cultivarea unei atitudini pozitive fata de tine insuti, de compasiune, de iubire, de amabilitate, te ajuta sa-ti descoperi si sa-ti manifesti potentialul infinit.
Increderea de sine creste prin mutarea atentiei de pe esecuri si neajunsuri pe progres si posibilitatea de crestere. Trairea emotiilor ne ofera ghidajul si invatamintele necesare evolutiei noastre permanente, o evolutie cu scop si sens. Nu exista emotii “corecte” sau emotii “gresite”; emotiile doar sunt.
- Exercitiu pentru cresterea increderii de sine – Jurnalul realizarilor personale
- Achizitioneaza un jurnal special pentru acest exercitiu, un caiet sau un document word pe laptop
- Scrie in jurnalul tau orice realizare personala, mica sau mare, din toate domeniile vietii: cariera, relatii personale, sanatate, dezvoltare personala, hobby-uri, contributie sociala
- Incearca sa fii cat mai specific si detaliaza realizarea ta; mentioneaza eforturi depuse, obstacole depasite, emotii traite
- Nu subestima nicio realizare; scrie si cel mai mic succes; fiecare obiectiv indeplinit este o caramida la constructia vietii tale
- Ia-ti saptamanal cateva momente si rasfoieste jurnalul tau personal, cu interes si curiozitate. Fii deschis, reflecta asupra progresului facut, traieste fiecare emotie si constientizeaza modul in care aceste realizari ti-au impactat increderea in tine
- Continua sa adaugi reusitele tale in acest jurnal personal. Va fi sursa ta valoroasa de inspiratie si motivare in momentele “gri” din viata; te va ajuta sa te concentrezi pe punctele tale forte si pe progrese; te vei vedea pe tine, cel real si cu potential infinit, si vei fi mandru de tine! 😊
Ai rabdare cu tine, fii bland cu tine si fii recunoscator pentru ceea ce esti deja si pentru ceea ce alegi sa devii. Daca nu tu, atunci cine?